Blogit
Kaikki blogit
Bloggaajat
Kaikki
Laura Vargas (10)
Pentti Sydänmaanlakka (30)
Susanna Rahkamo (14)
Marita Hänninen (7)
David Goddard (5)
Mauno Tirkkonen (7)
Juha Hynynen (11)
Abdi Jama (2)
Miko Pietilä (1)
Aarne Kiviniemi (3)
Pekka Jääskö (1)
Raimo Kekkonen (1)
Juha Martikainen (4)
Henri Karjula (1)
Eeva Tikkanen (1)
23.10.2020
Henkilöstöjohdon Ryhmä, HENRY ry täyttää 30 vuotta ja juhlii sitä marraskuussa. HENRYn entisenä puheenjohtajana ja nykyisenä kunniajäsenenä on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan henkilöstöjohtamisen nykytilaa ja tulevaisuutta
08.04.2020
06.03.2020
12.12.2019
Johtamisen ja työhyvinvoinnin yritysvalmennus on tämän päivän työelämän megatrendi, joka tulee ennestään korostumaan vuosikymmenen vaihteessa. Yritykset satsaavat yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yhtenä kantavana teemana on stressinhallinta ja palautuminen.
Vanhassa englannin kielessä vauraus tarkoitti olosuhteet hyvinvoinnille. Tällaista vaurautta käsittelee Mika Aaltosen alkuvuodesta ilmestynyt kirja; ”Huomisen yhteiskunta -olosuhteet hyvinvoinnille”. Aaltosen mukaan edessämme on pitkä ja perusteellinen muutos, johon emme ole lainkaan valmistautuneet
Älykästä itsensä johtamista voidaan kuvata yksinkertaisella mallilla, mikä on osoittanut toimivuutensa useiden tuhansien ihmisten valmentamisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Voimme lyhyesti avata itsensä johtamista ajattelemalla, että jokainen on oman "yrityksensä", Oy Minä Ab:n, toimitusjohtaja. Tätä kokonaisuutta meidän on syytä osata johtaa hyvin.
Valmistuin juuri Business Coach Institute:n järjestämästä Suomen ensimmäisestä Executive coach koulutuksesta. Suomessa on ollut tässä kohtaa tyhjiötä ja osa ylimmästä johdosta on käyttänyt ulkomaalaisia coacheja. Executive coachin käyttö on jo heti Ruotsissa paljon yleisempää puhumattakaan USA:sta.
”Suurin osa johtamisvalmennuksesta ei tuota mitattavaa tulosta”, on usein kuultu väite. Vaikuttavuus -tutkimuksen pioneerin Donald Kirkpatrickin mukaan vain alle 5 % opitusta saa aikaan tuloksia, joilla on vaikutusta liiketoimintaan. Näin helposti käy vielä tänä päivänäkin, jos valmennuksen vaikuttavuuteen ei kiinnitetä erityisesti huomiota.
Alkuvuoden lööpit huutavat ”Kuntatalous ajautui kriisiin: Kaksi kolmesta kunnasta teki negatiivisen tuloksen”. Vuoden 2018 tilinpäätösten ennakkotietojen mukaan peräti 196 kunnassa tilikauden tulos on miinusmerkkinen
06.02.2019
Jokaiselle on oikeus hyvään johtamiseen, on Pertecin pitkään käyttämä slogan. Sama ajatus globaaliin johtamisen sovellettuna menisi näin; Jokaisella kansalaisella on oikeus hyvään johtamiseen. Mutta tarjotaanko meille hyvää johtamista! Voisiko hyvä ja älykäs johtaminen olla osaltaan ratkaisemassa haastavia ja globaaleja ongelmia?
06.12.2018
11.11.2018 tuli sata vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisestä ja maailman johtajat olivat kokoontuneet Pariisiin, presidentti Emmauel Macronin vieraiksi. Katselin juhlallisuuksia hämmentyneenä ja jopa vähän pelokkaana. Mitä ihmiset ovat oppineet kansainvälisestä yhteistyöstä viimeisen sadan vuoden aikana
Vaatii järisyttävän paljon rohkeutta ja itseluottamusta uskoa omaan näkemykseen ja toteuttaa se, sillä ihmiselle on ominaista pelätä. Pelot suojaavat meitä ulkoapäin tulevilta uhilta, mutta myös estävät meitä toteuttamasta ideoitamme.
Huono johtaminen on noussut viimeaikoina usein otsikoihin. Siitä kirjoittaa myös Pauli Juuti uudessa kirjassaan: Huono johtaminen – Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön. Kirja pistää meidät hienosti pohtimaan huonon johtamisen moninaisia syitä ja seurauksia. Otan tässä esille vain johtajan persoonan.
Vuonna 2000 Nokian osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli ällistyttävät neljä prosenttia, osuus Suomen viennistä lähes viidennes, ja Nokia teki yhtä paljon tulosta kuin kaikki muut suomalaiset yhtiöt yhteensä. Nokia oli Suomen kruununjalokivet, josta me kaikki olimme ylpeitä.
Jokaisella menestyvällä urheilijalla on valmentaja, miksei myös menestyvällä johtajalla. Myös huippu-urheilun valmennus on siirtynyt enemmän ja enemmän valmentavaan ohjaamiseen, jossa annetaan oivalluksen mahdollisuus valmennettaville.
Tekoäly ja algoritmit ovat muuttaneet ja ovat muuttamassa radikaalisti tapaamme toimia, tehdä työtä ja organisoitua. Kyseessä lienee suurempi muutos kuin pystymme tänä päivänä hahmottamaan. Jokainen meistä hyödyntää – tietoisesti tai tiedostamattaan - erilaisia tekoälysovellutuksia niin paljon, että voimme kysyä onko algoritmista tulossa paras työkaverini.
Olen ollut viime keväästä alkaen mukana Pertecin ja Jyväskylän yliopiston yhteisessä hankkeessa kehittämässä Jyväskylän yliopiston johtamiskulttuuria, pelisääntöjä ja käytäntöjä. Valmennusohjelman kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa yliopistosta yhdessä sen johtoryhmien kanssa ja niiden viitoittamana Suomen parhaiten johdettu yliopisto
Miljardit silmäparit ympäri maapalloa virittäytyvät seuraamaan maailman ehkä eniten arvostettua urheilukilpailua. Venäjällä mitellään kesän aikana kuninkuuslajin mestaruudesta. Oman alansa huippuammattilaisia edustavat jalkapallojoukkueet ovat valmiina taistelemaan kaikkein tärkeimmän tavoitteen puolesta: FIFAn World Cupin voitosta.
Villitkin oivallukset pohjautuvat jo olemassa olevien asioiden yhdistelemiseen, muunteluun ja kopioimiseen, Susanna Rahkamo sanoo.
Johtoryhmän pitäisi olla yrityksen parhaiten toimiva tiimi ja esimerkki yrityksen muille tiimeille. Onko Sinun johtoryhmäsi sellainen?
Istuin iltaa vaimoni kanssa Krapin pajalla ja nautimme Jukka Perkon uuden Tritone-kokoonpanon esityksestä. Trion keskinäistä yhteistyötä ja svengaavaa meininkiä oli ilo katsella ja kuunnella. Esityksen jälkeen jäin pohtimaan, miten voisimme luoda samanlaista tekemisen ja kokeilemisen kulttuuria kaikkiin työyhteisöihin ja tiimeihin.
Mitä syntyy, kun kalateollisuus, pakkausvalmistajat ja puuteollisuus pohtivat yhdessä ratkaisua pakkausmateriaalien kierrätysongelmaan? Syntyy kipinöitä, joista versoaa uusia innovaatioita, kuten Stora Enson kierrätettävät kalankuljetuspakkaukset.
Kaikki ovat samalla viivalla somessa, niin huippuasiantuntija kuin aloitteleva noviisi! Mistä tiedämme, että asiantuntijaksi itsensä mieltävä henkilö on todellinen asiantuntija eikä valeasiantuntija, joka jakaa valeasiantuntijuutta. Valelääkärit joutuvat vankilaan, mutta mikä on valeasiantuntijan vastuu?
26.02.2018
Tiedon räjähdysmäinen kasvu aiheuttaa yksilölle, tiimeille, organisaatiolle ja yhteiskunnalle suuria ongelmia, miten pystyä jäsentämään tätä jatkuvasti kasvavaa tietotulvaa. Olisiko tekoäly ratkaisu näihin ongelmiin?
Perjantaina olympiatuli syttyy kisojen merkiksi. Urheilijoilla vatsaa hieman kouristaa, aistit ovat virittyneet, maailma ympäriltä katoaa, ajatus ei harhaile eikä huomio kiinnity mihinkään tarpeettomaan. On vain tämä hetki, minä/me ja suoritus.
Whenever we at Pertec ask our clients the most challenging leadership situations that people are facing in their daily managerial activities, leading efficiently teams assembled by members from different generations typically always pops up at the top.
Julkisella sektorilla alkanut muutos mullistaa perusteellisesti kuntien organisaatiot ja toimintatavat. Se tarkoittaa laaja-alaisia muutoksia palvelujen järjestämis- ja tuottamistavoissa sekä kunta- ja maakuntaorganisaatioiden uutta vastuunjakoa
Globalisoitumisprosessin pyörteissä jokainen yritys ja valtio joutuvat etsimään ja uudistamaan oman kilpailukykynsä perustan. Miten pystymme pitämään suomalaiset yritykset ja kansakunnan kilpailukykyisinä seuraavat sata vuotta? Yksi Suomen kilpailukyvyn perustavista tekijöistä voisi olla hyvä johtaminen. Jo nyt se on sitä joillekin edelläkävijäyrityksille!
Sosiaali- ja terveydenhuollon (Sote) uudistus on taas kerran politiikan keskiössä sen jälkeen, kun siihen liittyvä valinnanvapauslakiesitys lähetettiin lausuntokierrokselle lokakuussa.
Toimiiko länsimainen demokratia, jota on pidetty yhteiskuntamme peruspilarina pitkään? Suomessa ja maailmalla kuuluu entistä enemmän epäilyjä demokratiasta sopivana hallinnan muotona nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Tiukka on paine monen järjestöjohtajan niskassa. Olen kohdannut läheltä viime aikojen valmennuksissa ja konsultaatioissa monen järjestöjohtajan ahdistusta kiireen ja epävarmuuden keskellä.
Näin on, mikäli uskomme Gary Hamelin havaintoihin johtamisen tilasta organisaatioissa. Hamel on aikamme arvostetuin johtamista tutkinut guru ja johtamisen professori Harvardista.
Luin juuri kaksi erittäin hyvää muistelmateosta; hyvin erilaisia tarinoita, mutta pinnan alta löytyi myös jotain yhteistä. Toinen oli Riitta Kylänpään ”Pentti Linkola – Ihminen ja Legenda” ja toinen oli Alexsander Stubbin ja Karo Hämäläisen ”Alex”. Molempia kirjoja voi vilpittömästi suositella!
Palaute on lahja, joka mahdollistaa kaiken kehittymisen. Ilman palautetta mikään ei muutu. Palautetta tulisi antaa aina kun siihen on tilaisuus, niin itselle kuin muille
Continuous renewal and fast learning are the critical success factors for everyone of us. However, learning and self renewal are not always happening very easily. There seem to be many learning obstacles which prevent an effective learning process.
Kuluneen kesän yksi puheenaiheista eri medioissa – niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin – on ollut Tekoäly. Aiheesta on avauduttu puolesta ja vastaan: jotkut ovat nähneet tekoälyn ihmiskunnan pelastuksena ja kauan kaivattuna ratkaisuna sen moniin ongelmiin ja haasteisiin; toiset taas ovat maalailleet uhkakuvia maanpäällisen vallan omiin käsiinsä kahmivista roboteista ja valloilleen ryöstäytyvän tekoälyn myötä tapahtuvasta tuhosta.
Henkilöstöjohtamista tulee uudistaa vastaamaan ajan vaatimuksia. Mutta ovatko kaikki uudistukset aina todellisia vai enemmänkin kosmeettisia, joissa vanhoja tuttuja asioita vain nimetään uusilla termeillä ja ollaan uudistavinaan jotain.
Miksi joidenkin muutostilanteiden hallinta on helpompaa kuin toisten? Vahvankin ihmisen kyky hallita kaikkea on haavoittuvainen ja kaikki elämän muutostilanteet testaavat tätä joka kerta.
Sote-uudistus on elänyt viime aikoina kivuliasta vaihetta. Kuka uskoo uudistuksen menevän maaliin saakka? Muutos olisi kuitenkin välttämätön. Asiantuntijoiden kriittiset huomiot valinnanvapautta koskevan lainsäädäntöesityksen osalta heiluttavat koko sote-venettä. Vaalien läheisyys tuo myös oman pelinsä soteen.
Sanotaan, että kaikki johtaminen lähtee itsensä johtamisesta. Se miten johdat tai jätät johtamatta itseäsi heijastuu kaikkeen ympärilläsi olevaan
When ever I nowadays ask managers in small, medium and large companies anywhere in the world about their most relevant daily leadership challenges, the virtual – or remote – leadership challenge always comes out as one of the top five mentions.
Alussa on tarina, johon liittyy ruohonleikkuri.
Tarina kertoo yrityksen visiosta ja uudesta strategiasta voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tarinassa kuvataan, mistä ollaan tulossa ja millaisten uusien maisemien ja polkujen kautta voisimme edetä tulevaan.
Year 2016 is already almost behind us and it is time to unwind a bit for the holiday break.
Suomi 100 vuotta: Miten rakennamme älykästä suomalaista verkostoyhteiskuntaa sekä uudistumme ja uudistamme?
Tulevaisuus on muuttunut yhä yllätyksellisemmäksi ja kompleksisemmaksi. Elämme epävarmuuden, epäjatkuvuuksien ja ilkeiden ongelmien aikaa, joka on täynnä sekä uhkia että mahdollisuuksia.
I have been recently fortunate to facilitate the annual strategy discussions of a few internationally oriented companies. Some of them are large, some small but all great companies. The script & flow of the events has followed the mountain climbing paradigm:
Hyvinvointiyhteiskuntamme on monella tavalla kriisissä. Meillä on taloudellinen, poliittinen ja moraalinen kriisi. Kaiken keskellä nousee vaatimus uudistaa ja päivittää hyvinvointiyhteiskunta tähän päivään.
Oppimisen johtaminen on kaikkien haaste ja oppimisen edellytysten luominen pitäisi olla kaikkien intresseissä.
Mikä esimiestä tukee ”annettujen” muutoshaasteiden toimeenpanossa?
Looking at the marketplace, we can learn about what great companies are doing well in crafting and implementing strategy.
Have you ever asked yourself, why some companies succeed in international markets while some others with similar products and services stumble?
Tänä päivänä moni ihmettelee suomalaisen yhteiskunnan toimintaa tai toimimattomuutta. Elämmekö älykkäässä vai älyttömässä yhteiskunnassa? Millainen voisi olla tulevaisuuden älykäs yhteiskunta?
Suomi on luonut menestyksensä jäljittelemällä, sanoo huippuyliopisto MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström Helsingin Sanomien 23.3.2016 julkaistussa haastattelussa
I have been truly blessed to work with inspiring colleagues. One of these inspiring colleagues, the late Mauri Metsäranta, planted in me the interest in the application of neuroscience research to practical development actions in leadership.
Olemme Pertec’illä viime aikoina pohtineet älykkään johtamisen valmennuksiimme liittyen eLearning’in – verkko-oppimisen – kytkemistä tiiviimmin ja laajemmin osaksi valmennusohjelmiamme.
04.02.2016
Are there some common challenges faced by leaders all around the world? Last year we facilitated leadership development programmes in diverse locations in Europe and the Middle East, in the USA and Asia, and finally in East Africa, giving a great platform to ask company leaders about their challenges. And to ask myself, what do they have in common?
Olet oman yrityksesi toimitusjohtaja. Yrityksessä hyvä talouden hoito on menestyksen edellytys. Yrityksesi tärkein pääoma on energia. Sinun pitää hoitaa hyvin yrityksesi energiataloutta.
Hyvä johtajuuskäyttäytyminen on monien toisiaan tukevien asioiden yhtälö. Lähtökohtana on organisaation johtamisen perusta. Se rakentuu yhteisesti määriteltyihin toimintaprosesseihin, johtamisen käytäntöihin, strategiaan ja visioon. Taustalla vaikuttavat myös johtajuusominaisuudet.
How would you be a better leader if you understood how you make decisions, what biases are built into your decision-making process and how can the team members support each other in decision-making? If you are looking for agility in the workplace, this is a topic that may interest you.
Talent is like a truffle. Finding where truffles grow is arduous and once a possible area is identified - truffles grow underground without any visible indication of their location, apart from the distinctive truffle aroma - finding its exact whereabouts, is even more challenging.
Kulunut syksy on ollut Suomessa harvinaisen vilkas liittyen organisaatioiden johtamisesta julkisuudessa jaettuihin näkemyksiin ja aiheesta julkaistuihin kotimaisiin kirjoihin.
24.09.2015
Muutoksen johtamisesta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja ja tehty tutkimuksia. Lopputulos ei ole juuri muuttunut: vuonna 1996muutosjohtamisen guru John Kotter totesi, että noin 70% muutosohjelmista epäonnistuu ja 2014 uudessa kirjassaan hän toteaa tilanteen olevan sama. Viesti vuoden 2015 kirjoituksissakaan ei todista muuta.
Luin kiinnostavan artikkelin erinomaisten opettajien työskentelytavoista. Artikkelissa arvostettu systeemisyyden tutkija professori Keith Sawyer[i]kertoo, kuinka kokeneet opettajat tekevät kahta hyvin poikkeavaa asiaa: hyödyntävät noviiseja enemmän rakenteita ja improvisoivat.
The multifaceted use of the word coaching continues to bring some misconception on the topic: what is coaching in the workplace? We could start by thinking about what coaching is not. Coaching is not mentoring, it is not consulting and it is not therapy.
Miksi julkisen sektorin toimintatapojen uudistaminen tuntuu usein niin hankalalta? Miksi esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen ja kuntarakenteen muuttaminen eivät ole sujuneet tavoitteiden mukaisesti? Syy voi olla, että julkisen sektorin toimintaympäristö on muuttunut radikaalisti ja vanhat johtamismenetelmät eivät toimi uudessa kompleksisessa ympäristössä.
”Heureka”, sanoi Arkhimedes, kun astui kylpyammeeseen ja veden pinta nousi. Syntyi oivallus epämääräisen muotoisen tilavuuden tarkasta mittaamisesta. Tarina kertoo, että kuningas oli esittänyt kysymyksen: ” Miten voin olla varma, että kruununi on puhdasta kultaa.”
Haasteet auttavat meitä kasvamaan. Kun venytämme oman osaamisemme tai totuttujen toimintatapojen rajoja, se avaa mahdollisuuden oivaltaa ja oppia uutta, uudistua.
Can Intelligent Leadership be exported? Reading Abdi Jama’s inspiring blog last month,My Journey to Pertec, I was reminded of what was on my mind 8 years ago when I started my own Pertec journey. How well would an approach to leadership, born in the far North of Europe, work in other cultures?
Kevään johtamisen vuosikello osoittaa tilinteon aikaa. Organisaatioiden johtotasolla lasketaan yhteen päättyneen kauden tuloksia ja arvioidaan mennyttä suoriutumisen mittarien valossa. Vuoden alku merkitsee myös koko organisaatiota ja erityisesti esimiehiä työllistävää tulos-, kehitys- ja tavoite- keskustelujen rumbaa. On lupa pysähtyä katsomaan peruutuspeiliin, mutta ennen kaikkea suunnittelemaan kilpailukykyistä reittiä tulevaisuuteen. Työtunneiksi ja euroiksi muutettuna tämä on monelle työyhteisölle johtamisen tärkein vuotuinen investointi. Tuottaako investointi toivottua tulosta?
Performance management is the system that brings together the key elements that make a company successful. As such, business leaders interested in leading towards success should be excited to design and keep alive the performance management system in their organizations. Instead, we often observe that performance management is neglected, or perceived as an “HR issue”. While HR teams should be very proud to have the success of the business put on their shoulders, it is not enough that one team is responsible for such a fundamental part of the business. In many organizations, performance management is old fashioned, bureaucratic, complicated and, frankly, works against achieving business results and creating employee engagement. Companies interested in success should have a simple up to date performance management system that complements and connects the different key elements of the business and is vital part of an inspiring workplace.
Julkisen sektorin tehtävät ovat lisääntyneet ja menot kasvaneet. Julkisen sektorin menot olivat yli 109 miljardia euroa vuonna 2012, mikä tarkoittaa jokaista suomalaista kohti noin 20 000 euroa
Luovuustutkija Robert Stenberg väittää: ”Luovuus on tapa”. Aiemmin luultiin, että luovuus on peritty ominaisuus, mutta aivotutkimus on paljastanut, että aivot näyttäisivät aktivoituvan luovassa toiminnassa samaan tapaan kuin muunkin ajattelun tai oppimisen yhteydessä. Luovuus ei ole mikään mystinen, synnyinlahjana saatu ominaisuus vaan oppimisen tulos, jonka syntyyn vaikuttavat vahvasti oma motivaatiomme ja ympäristömme
Slush 2014 –tapahtuma on keräämässä taas kuluvan marraskuun kolmannella viikolla Suomeen – tällä kertaa peräti Helsingin Messukeskukseen – tuhatmäärin startup- ja kasvuyritysväkeä maailman kaikilta kolkilta. Slush on vasta kuuden olemassaolovuotensa aikana muotoutunut yhdeksi maailman suurimmaksi ja arvostetuimmaksi alan tapahtumaksi ja kasvanut muutaman sadan hengen osallistujakunnasta yli 10.000 osallistujan “herätysjuhlaksi”.
Pohdimme viime viikolla asiakkaan kanssa keinoja herättää eloon organisaation piilevä energia.Hänen mielestään se oli hautautunut jonnekin työmatkan varrelle, koska työpaikalle se ainakaan ei ollut kulkeutunut. Vielä synkemmän skenaarion mukaan sitä ei ole näkynyt ihmisten vapaa-ajallakaan.
”Ihmiset eivät kasva vanhoiksi. Kun he lopettavat kasvamisen, he tulevat vanhoiksi.” Näin toteaa tunnettu sanonta.
Jatkuva muutos työympäristössä tekee henkilökohtaisesta uudistumisesta entistä tärkeämpää. Suomessa tapahtuva voimakas rakennemuutos julkisella ja yksityisellä sektorilla asettaa uusia vaatimuksia osaamiselle ja sen kehittämiselle.
Oletko itse samaa mieltä? Jatkuva uudistuminen edellyttää hyvää itsetuntemusta, itseluottamusta ja luovuutta sekä kykyä oppia uusia asioita nopeasti.
Self-leadership is the topic that provokes the strongest reaction on Pertec seminars. There are tears more often than not. "It’s pretty heavy to think just about yourself for many hours", commented one participant last week. But why is that so? Why do many people spend more time on keeping their car in good working order, than they invest in their own service and maintenance?
August 14th 2014 was a very special day for our team. We celebrated our Chairman of the Board’s 60th birthday and the launch of our latest book in a celebratory seminar around the theme “leadership of the future”. During this day, my dear colleague David and I tried to tackle this exciting question: How to build a global, agile and intelligent organization?
Viime viikolla Pertec’in perustajan Pentti Sydänmaanlakan 60-vuotispäivän kunniaksi järjestetystä juhlaseminaarista lähti joukko energisoituneita osallistujia. Koko päivän ideoiden ilotulitus rakensi reseptiä tulevaisuuden menestystekijöistä.
Tulevaisuuden johtamista kuvaa yllätyksellinen ja kompleksinen toimintaympäristö, jossa on varauduttava toistuviin epäjatkuvuuksiin ja kriiseihin. Globalisaatio ja digitalisaatio ovat johtaneet verkostotalouteen ja organisaatioiden sekä työn pirstoutumiseen. Tällaisia muutoksia kuvataan Pertecin julkaisemassa uudessa kirjassa ”Tulevaisuuden johtaminen 2020”, jonka on toimittanut Pentti Sydänmaanlakka ja muina kirjoittajina ovat kaikki Pertecin konsultit.
29.04.2014
Coaching in the workplace is gaining momentum. Leaders interested in achieving peak performance are fine-tuning their coaching skills and coaching is an integral part of the best leadership development programs. Is this enough to embed coaching into the way of working?
Vapaaehtoistoiminnassa on jo kauan jouduttu miettimään, miten johtaa joukkoja, kun palkitsemiskeinot ovat rajalliset. Setelinippua ei voi vilautella eikä palkankorotuksia ole tarjolla. Sen sijaan on synnytettävä innostusta, luotava toiminnalle syvempi merkitys, on annettava ihmisille mahdollisuuksia toimia ja toteuttaa itseään, sekä muistettava kiittää. Yksi pörssiyhtiön johtoryhmäläinen tokaisi taannoin vapaaehtoistoiminnasta: ”Tämä on niin ihanaa. Tunneskaalaa mennään ylös ja alas. Työelämässä ei koe mitään vastaavaa. ” Kysyin itseltäni, että miksi ei koe ja miksi työelämä on latteaa.
Vuoden 2013 talouselämän negatiivisuuden ikeessä olemme myös päässeet hämmästelemään yritysmaailman uutisia henkeäsalpaavista menestys- ja kasvutarinoista – vieläpä suomalaisista sellaisista. Tarinat ovat lähes poikkeuksetta edustaneet yrityksiä, joiden innovaatiot ja luovuus eivät ole rajoittuneet pelkästään tuotteisiin ja palveluihin vaan mitä suurimmassa määrin myös niiden ympärillä oleviin liiketoiminta- ja ansainta- malleihin. Nämä taas ovat mahdollistuneet kaikkialle vyöryneen digitaalitalouden myötä.
Tulevaisuus ei ole kuin ennen. Tulevaisuus on muuttunut yhä yllätyksellisemmäksi ja kompleksisemmaksi. Tulevaisuuden ennustaminen ja ennakointi on entistä vaikeampaa. Monet tulevaisuuden tutkijat ovat esittäneet, että muutos nopeutuu eksponentiaalisesti monella alalla. Muutos on alussa hidasta ja kiihtyy pikku hiljaa kunnes tavallaan räjähtää käsiin
The concept of “workplace” has changed significantly in the last 25 years. Working in one location with colleagues in the same location is less the norm and more the exception. The transition from working in co-located teams to working in distributed (1) teams seemed reasonable yet leaders and team members did not always clearly understand what the transition meant in practice. Can we lead and participate in co-located teams in the same way that we lead and participant in teams distributed across a nation, a continent or the globe with colleagues of same or different business units or partners outside our own organization?
Mitä luovuus on ja voiko sitä johtaa? Miksi joku päätyy tekemään hurjia uusia juttuja, kun toiset junnaa paikallaan? Miksi joku näkee mielenkiintoisia sovelluksia, kun toiset eivät huomaa, vaikka loistavat idea-aihiot pyörivät ympärillä. Kysymykset ovat kiehtovia ja ne ovat askarruttaneet minua jo pitkään. Jatko-opinnoissani Aalto yliopistossa olen pyrkinyt löytämään vastauksia ja jäsentämään, mitä pitää johtaa, kun johtaa luovuutta.
Olen viime aikoina käynyt keskusteluja asiakkaiden ja verkostoni kanssa aiheesta muutos ja jatkuva uudistuminen: millaisia näkökulmia tämä tuo johtamiseen.
06.08.2013
Suomessa on yli 300 kuntaa, joiden tehtävänä on turvata asukkaidensa perusoikeuksia ja toteuttaa julkisia palveluja paikallisella tasolla. Kunta on samanaikaisesti demokraattinen paikallisyhteisö, erilaisten palvelujen järjestäjä, paikallisen elinvoiman kehittäjä ja moninainen yhteistyökumppani. Kuntalain mukaan kunta pyrkii edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Kestävä kehitys tarkoittaa taloudellisesti, sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja kulttuurillisesti kestäviä ratkaisuja.
Selailin Forbesia ja otsikko , ”The #1 Reason Leadership Development Fails”, herätti kiinnostukseni. Kirjoitus syventyi sanojen ”johtamisen kehittäminen” ja ”johtamisvalmennuksien” erojen havainnollistamiseen. Sinänsä mielestäni sanoilla saivarteleva kirjoitus jäsentelee hyvin johtamis- ja esinevalmennuksen elementtejä. Kirjoittaja tuskastelee valmennusten painottuvan sabluunaratkaisujen opettamiseen.
Coaching has become an integral part of leadership development. AMEN! As I look behind on all the leadership development programs that I have delivered with my colleagues this year, not one was delivered without coaching. While many organizations have recognized the value and need for leaders who are excellent coaches, many leaders still struggle with recognizing the value of coaching. Invariably, at least once a month, one eager participant will ask why do I need “this coaching stuff”? This question inspired me to write this blog.
Last week, my colleague, David, and I facilitated a leadership workshop with a group of talented leaders working at one of Finland’s largest companies. When discussing and defining strategic thinking, one participant contributed “seeing the whole field” as the definition of strategic thinking. This definition inspired me to write our blog on the topic of Strategic Thinking.
27.01.2012
Early in 2006 I read a Microsoft white paper predicting that “Political and economic dynamics are forging a single global market, a global workforce, global customers, partners, and suppliers”. This global workforce would collaborate across time zones, organizations and firewalls in “A Single World of Business.” I wondered if the workspace becomes a single global entity, would this mean that working habits, management patterns and leadership styles would also become global? Will there really be one world of work?
Just sitting down to write my first ever blog post after considering it for eight years (Hamlet was a pretty quick decision-maker really) when I get a Skype message, an email alert pops up and the phone rings. The phone? Who uses the phone anymore? In an article in the August issue of Wired magazine, Clive Thompson writes: "We''''''''re moving… toward a fascinating cultural transition: the death of the telephone call." The average number of phone calls we make every year is dropping and our calls are getting shorter