
Miljardit silmäparit ympäri maapalloa virittäytyvät seuraamaan maailman ehkä eniten arvostettua urheilukilpailua. Venäjällä mitellään kesän aikana kuninkuuslajin mestaruudesta. Oman alansa huippuammattilaisia edustavat jalkapallojoukkueet ovat valmiina taistelemaan kaikkein tärkeimmän tavoitteen puolesta: FIFAn World Cupin voitosta.
Miten valmentaa ja rakentaa voittajajoukkue? Miten johtaa sellaisia maailmantähtiä kuten Lionel Messiä, Cristiano Ronaldoa ja Neymaria? Miten hitsata suuret egot yhtenäiseksi tiimiksi?
Näitä kysymyksiä pähkäillään päivittäin kaikissa organisaatioissa, ei pelkästään jalkapallopiireissä. Eräs 2000-luvun parhaimmista jalkapallovalmentajista José Mourinhosta kertova tarina pysäytti minut pohtimaan, miten hänen valmennusoppinsa voisivat soveltua suomalaiseen sielunmaisemaan.
Kunnioitettuna ja ristiriitaisena persoonana hän on valmentanut Portugalissa, Englannissa, Italiassa ja Espanjassa joukkueita, jotka ovat saavuttaneet moninkertaisesti merkittäviä voittoja. Valmentajana hänellä on kunnianhimoa, peräänantamattomuutta ja suuria unelmia. Yli kaiken hän on kiinnostunut pelaajasta ihmisenä ja kokonaisuutena. Hänen johtamisfilosofianaan on: ”Kun pelaajasta tulee parempi, joukkueesta tulee parempi”. Tässä on yksi merkittävä ero suomalaiseen johtamiseen. Keväällä julkaistussa Työelämä 2020 -hankkeen ”Suomalaisen johtamisen tila ja tulevaisuus” -raportissa peräänkuulutetaan ihmisten nostamista johtamisen keskiöön, prosessi- ja asiaosaamisen sijaan. Esimiehillä tulisi olla enemmän kykyä innostaa ihmisiä ja johtaa merkitysten kautta, kyky heittäytyä dialogiin.
Mourinhon valmentajatyössä pelaajat ovat joka päivä vuoropuhelun keskiössä. Yhteisöllisyyttä ja joukkuetta rakennetaan päivittäisellä ohjaamisella, mielipiteiden kysymisellä ja pelaajien mukaan ottamisella päätöksentekoon. Tähtihyökkääjä Didier Drogban kommenttiin kiteytyy paljon: ”Mourinho ei opettanut minua pelaamaan jalkapalloa. Sen minä jo osasin. Hän opetti minut pelaamaan joukkueessa.” Joukkuelajissa yksityiskohdat tekevät joukkueesta entistä paremman. Valmentajana hän pitää pelaajasta huolta kokonaisvaltaisesti.
Kuulostaa suomalaisen esimiehen korvaan oudolta. Viesti asiakkailtamme on, että hyvinvoinnista huolehtiminen on kunkin henkilön yksityisasia tai että, onhan meillä työterveyshuolto sitä varten. Miltä kuulostaisi, jos esimiehen pitäisi olla päivittäin kiinnostunut työntekijänsä ravinnosta, levosta, palautumisesta tai perhe-elämästä. Mourinhon ajatukseen - onnellinen vaimo, onnellinen pelaaja, onnellinen valmentaja - on helppo yhtyä. Valmentajana hän ymmärtää ihmisen kokonaisuuden, kehon ja mielen yhteyden rakentamisen. Kaiken kruunaa tekemisen rytmi ja palautumisen merkityksen ymmärtäminen.
Suorituskeskeinen nykymeno suo esimiehille kovin vähän aikaa pysähtymiseen ja ihmettelyyn. Huippuvalmentajalla on aikaa. Mourinhon keskeinen menestyksen avain on vuosikymmenen aikana täydentynyt raamattu, ”valmennuskonseptini kehitys”. Se on tarkka dokumentaatio ja reflektio kaikesta tekemisestä. Muistivihkoihin ja kovalevyille taltioidut muistiinpanot tavoitteista, harjoitusten rakenteista, vaikutelmista, pelitilanteista ja vastustajista siivittävät joukkueen yhteisiä keskusteluita ja kehittämistyötä. Kuinka moni esimies päivittäisessä johtamisessaan vaivautuu kirjaamaan havaintojaan tai edes vuoden lopussa pysähtyy arvioimaan oman tiiminsä toimintaa?
Voittajajoukkueen työ on kurinalaista. Yhteisten pelisääntöjen lukeminen ei riitä, niitä pitää myös noudattaa. Tai muuten olet entinen tähti. Tarkkuuden ja toistensa kunnioittamisen on oltava hyveitä.
Mourinhon julkisuuskuva röyhkeänä, egoistisena ja pahamaineisena valmentajana on osittain myös tietoisen työn tulosta. Hän paisuttaa asioita skandaaliksi suojellakseen pelaajiaan ja kääntääkseen julkisen keskustelun itseensä. Näin hän saa paineita pois joukkueelta, joka voi keskittyä omaan suoritukseensa.
Huipputiimin rakentaminen on eri ammattilaisten yhteistyötä. Susanna Rahkamo toteaa väitöskirjassaan: ”Kysyminen ja ajatusten pallottelu sekä jatkuva uuden etsiminen ovat avainsanoja oman johtajuuden kehittämisessä.” Tätä periaatetta myös maailman arvostetuimpiin valmentajiin kuuluva Mourinho noudattaa omassa työssään. Jalkapallossa arvostetaan yleensä valmentajaa, joka on voittanut pelaajana lähes kaiken. Näin on asianlaita myös meidän työyhteisöissämme. Paras asiantuntija palkitaan esimiehisyydellä. Mourinho on tässä poikkeus. Hänen oma pelaajauransa on varsin vaatimaton. Hän onkin todennut, että valmentaja, joka osaa vain jalkapalloa, ei ole valmentaja.
Olemme Pertecillä kehittäneet valmentavaa johtamistapaa jo 20 vuoden ajan. Kun haluat varmistaa aloituspallon oman valmentajuutesi kehittämiseen, niin me voimme tukea sinua avauskokoonpanossa. Johtajuusarvio ja muutama sparrausistunto ovat hyvä startti pelin haltuunotolle.
Mauno Tirkkonen
Tutustu kesäkuun webinaaritarjontaamme
13.6.2018 Älykäs Itsensä johtaminen- johtaja saavutatko tavoitteesi?
14.6.2018 Johdatko asioita vai ihmisiä?